כאשר מדברים על מערכות הגנה מאש לרוב מתייחסים למערכות של ספרינקלרים המותקנות בתקרות של מבנים שונים, כאשר בחלק מהמקומות מתקינים משאבות כיבוי אש שהן לעיתים חלק מהותי ממערכת ההגנה מאש לאותו מתחם אשר בלעדיהן המערכת לא תעבוד כראוי.
מערכות כיבוי אש, ספרינקלרים
על פי החוק יש מקומות בהם יש חובת התקנה של מתזים לכיבוי אש מקומות כמו משרדים, בניינים מעל ל- 8 קומות, מקומות מסחריים וכדומה. מערכות אלו הן צינורות מים אשר במקרים בהם המערכת מזהה שהטמפרטורה עלתה ומגיעה ל- 68 מעלות, המערכת מתחילה להתיז מים כי ההנחה היא שמדובר על שריפה. ישנם מבנים בהם לחץ המים אינו מספק וקיים חשש שבמקרה הצורך המערכת לא תעבוד כמתבקש ואז יש צורך להתקין משאבות כיבוי אש.
מה זה בדיוק משאבות כיבוי אש
משאבות לכיבוי אש הן למעשה משאבות מיוחדות המותאמות למערכות של מתזים כך שזרימת המים בתוך המערכת תהיה קבועה ולחץ המים עצמו יהיה תקין. מדובר על משאבות אשר עוזרות למערכת כיבוי האש המותקנת במבנה לפזר את המים כראוי במקרים בהם יש חשש לשריפה. נכון להיום אפשר למצוא 2 סוגים של משאבות, משאבות אנכיות ומשאבות אופקיות, יש משאבות הפועלות באמצעות מנוע דיזל ויש משאבות הפועלות באמצעות מנוע חשמלי. המשאבה מותקנת בחדר ייעודי וחלק מהמערכת בחדר כולל גם לוח בקרה ופיקוד, משחררי אויר ועוד.
סוגי משאבות כיבוי אש
משאבות כיבוי אש מתחלקות לשני סוגים של מערכות כיבוי – מדובר במשאבה או במשאבות הידרנטים וספרינקלרים שמטרתם לספק לחץ וכמות מים לעמדות הכיבוי (גלגלונים/הידרנטים). ההתקנה שלהם חשובה בכל מבנה תעשייתי וגבוה ולכן, חשוב לא לדלג על השלב הזה בעת מעבר למבנה או רכישת מבנה מהסוג הזה.
ישנם כמה דרכים שבעזרתם מפעילים משאבות כיבוי הידרנטים: הדרך הראשונה היא הפעלה על ידי לחצנים שנמצאים בתוך ארונות אש בכל קומה בבניין, בעת הלחיצה, המשאבה נכנסת לפעולה. הדרך השנייה, היא על ידי ירידה של לחץ המים. ברגע שלחץ המים יורד, המשאבה מתחילה לפעול ולכבות את האש. חשוב מאוד לתחזק את המערכת כל כמה זמן, על מנת לשמור על תקינותה לעת הצורך.
איך בוחרים משאבות לכיבוי אש?
יש שני סוגים של מערכות כיבוי במים במבנים. מדובר במערכת כיבוי הידרנטים ומערכת ספרינקלרים. המשאבה לכיבוי הידרנטים צריכה להתאים לדרישות של הכבאים ומכון התקנים. לפני שבכלל בוחרים במשאבה צריך לבדוק אם קיים לחץ והספק מים ראוי. למשל: משאבה צריכה להזרים מים באופן קבוע למערכת של הידרנטים. מאוד חשוב לתחזק אותה על ידי טיפול של פעם בחודשיים ולהפעיל אותה.
נוסף אליה, יש את משאבת ספרינקלרים שפועלת לפי מכון התקנים. כמו שאמרנו על המשאבה הקודמת, גם כאן, יש צורך לתחזק את המשאבה ולהפעילה לפחות פעם אחת בשבוע, לבצע טיפול כל תקופת זמן מוגדרת ועוד. במקרים בהם ספרינקלרים מותקנים בתקרות גבוהות או במבנים גבוהים במיוחד, באופן טבעי, לחץ המים המיועד לא יספיק בשביל לתת מענה מהיר ויעיל לכיבוי השריפה. לכן, יש צורך בהתקנת משאבות ייעודיות שיגדילו בהתאם את לחץ המים בהתאם לצורך המבנה. מערכת כיבוי ספרינקלרים הנה אחת המערכות המורכבות שקיימות בשוק. היא יכולה להיות חשמלית או דיזל ונכנסת לעבודה אוטומטית ברגע שלחץ בקו המים יורד.
משאבות לכיבוי אש הן הכרחיות בכל מבנה תעשייתי ועוד. מערכות אלו דורשות משאבות להגברת לחץ המים ומותקנות בעיקר במבנים גדולים כמו: מפעלים, בניינים גבוהים, בתי מלון, וילות ועוד. מערכת המשאבות המשמשות לכיבוי אש מצלות חיי אדם. חשוב מאוד לשמור על תקינותן, להפעיל ולתחזק אותן מידי פעם.
מה חשוב לדעת בנוגע למשאבות כיבוי אש
בשל תפקידן החשוב של משאבות לכיבוי אש יש חשיבות לכך שהמשאבות יהיו בהתאם לדרישות המחמירות של מכון התקנים וגם ההתקנה שלהן תהיה בצורה מקצועית, כך שבמידת הצורך המערכת אכן תתפקד בהתאם ליעוד שלה. לכן חשוב לפנות לחברה בעלת ותק, ניסיון וידע כמו חברת יהודה ב. מערכות כיבוי, גילוי אש וספרינקלרים אשר מכירה את תחום כיבוי וגילוי אש וספרינקלרים למעלה מעשור. פניה לחברה מקצועית כזו, מאפשרת שיהיה תכנון נכון עבור מערכת כיבוי האש כולל התקנה נכונה וגם בחירה של משאבת כיבוי אש מתאימה במידת הצורך ובהתאם לנתוני המבנה, תוך כדי ליווי אישי לכל אורך התהליך וגם אחריו.